woensdag 22 april 2020

Tegel eruit, krentenboompje erin.....!

Krentenboompje in de vroege lente
Mijn tweede ochtendlijke bezoek aan het park tegenover mijn huis vond plaats na een frisse nacht. Rijp lag nog op het gras en boven de sloot steeg een sprookjesachtige mist op in een straal zonneschijn die tussen de huizen door scheen. In het park staan verschillende krentenboompjes en deze zagen er fotogeniek uit in het tegenlicht. Het krentenboompje is de ideale boom/struik voor kleine tuinen. De heester is prima te snoeien en 'kort te houden' en verrast je in elk jaargetijde. Te beginnen in de vroege lente, wanneer de struik overdadig bloeit met wit kanten bloemetjes. Insecten zijn maar wat blij met deze nectarbron, zo vroeg in het jaar. Vogels weten dat en zullen op hun beurt hun buikje vullen met de kleine kriebelbeestjes. Na de bloei verschijnen de blaadjes, eerst nog oranjebruin van kleur en later helder groen. Al snel ontwikkelen zich besjes, de groene bolletjes verkleuren naar paarsrood en tenslotte bijna zwart. Dan zijn ze eetbaar en te verwerken in toetjes of gebak, maar waarschijnlijk hebben de vogels de vruchtjes dan al lang ontdekt en opgesnoept. Ik zie in het park soms een zwerm spreeuwen landen op zo'n struik. Gulzig verorberen ze bes na bes. Ook merels zijn er verzot op.
In de herfst verkleuren de bladeren van groen naar oranje, geel en rood
In de herfst kun je nóg een keer genieten van de Amelanchier, zoals de wetenschappelijke benaming van de struik luidt. De bladeren vertonen prachtige oranje, gele en rode herfstkleuren.

Misschien heb je al eens gehoord van de landelijke campagne van de Stichting Steenbreek. Het doel is om onze leefomgeving te vergroenen door onnodige verharding in privé- en openbare ruimte te vervangen door een diversiteit aan groen. Niet alleen kan regenwater zo makkelijker de grond in, waardoor er minder wateroverlast ontstaat, maar groene tuinen dragen ook bij aan de biodiversiteit waardoor je meer dieren in je eigen omgeving kunt zien. Het motto van de Stichting Steenbreek is: Tegel eruit, plant erin. Het krentenboompje leent zich hier prima voor. De beste tijd om struiken te planten is het najaar, dus je hoeft niet meteen naar het tuincentrum te gaan. Zet het wel op je verlanglijstje voor een bezoek later in het jaar. Bekijk het krentenboompje en de mooie ochtendnevel in het filmpje door hier te klikken.


Geen opmerkingen: