vrijdag 19 augustus 2016

Raadsel opgelost

Cees Determann heeft, in samenwerking met het forum van waarneming.nl, het raadsel van het zandbolletje uit mijn blog van 16 augustus opgelost. Cees schrijft: "Deze cocon is gemaakt door de Grote Lantaarnspin (Agroeca brunnea). Dit kunstwerkje noemen ze ook een feeënlampje. Een dag na dit schitterende kleine bouwsel zal de spin deze cocon bekleden met zandkorreltjes zodat ie minder zichtbaar is. Deze coconnetjes hebben een boven- en benedenverdieping. De jonge spinnetjes leven in de bovenverdieping, als ze iets groter zijn zakken ze af naar de benedenverdieping".
Het 'lampje' bestaat dus eerst alleen uit wit spinsel. Een foto daarvan vind je via deze link. Daarna wordt de cocon met zandkorrels bedekt.
Ik ben weer een beetje wijzer geworden over het fascinerende leven van de kleine beestjes op deze aardbol. Bedankt Cees, voor de oplossing van het raadsel. Cees fotografeert en determineert overigens veel insecten. Neem eens een kijkje in zijn uitgebreide verzameling foto's, gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen via deze link.

Geen opmerkingen: