Minder eendjes om te voeren - 2020 is het jaar van de wilde eend
Wilde eend (v) met kuikens
Veel kinderen in Nederland zijn wel eens met een zakje oud brood naar de stadsvijver gelopen om 'de eendjes te voeren' met vader, moeder, opa of oma. Even los van het feit dat dat brood helemaal niet gezond is voor de eendjes (te zout en te weinig voedingswaarde), laten de wilde eenden zich dit fast food goed smaken. Ze komen met tientallen aanzwemmen: de mannetjes met een glanzende groene kop, een wit ringetje om de hals en unieke krulveren aan de staart, de vrouwtjes met bruine veren die hen camoufleren als ze zitten te broeden op het grondnest. Vooral in de waterrijke gebieden in het westen en noorden van ons land komen ze massaal voor. In de winter zijn er volgens de recentste tellingen zo'n 600.000-800.000 wilde eenden in ons land. Ongeveer één derde daarvan broedt in Nederland. Ondanks deze flinke aantallen gaat het minder goed met de wilde eenden. Begin jaren 90 waren er namelijk een miljoen wilde eenden, de aantallen zijn met 30% afgenomen.
Wilde eend (m)
Waar dat aan ligt is nog niet helemaal duidelijk. Met de volwassen eenden gaat het goed, dat blijkt uit onderzoek naar geringde eenden. Dat volwassen eenden langer leven heeft waarschijnlijk te maken met minder bejaging. In Nederland althans, want de wilde eend is de meest bejaagde watervogelsoort van Europa. In de EU, Zwitserland en Noorwegen samen leggen jaarlijks (!) zo'n 4,5 miljoen wilde eenden het loodje door de jacht. En in Oost- Europa nog eens één miljoen per jaar erbij. Het aantal nesten en eieren blijft stabiel, zo blijkt uit tellingen. Maar tussen de nestfase en volwassenheid lijkt het dus ergens mis te gaan. Wat gebeurt er met de kuikens? Iedereen die weleens een moedereend met een sliert kleintjes heeft zien zwemmen, weet dat de sliert in de dagen erna snel korter wordt. Een snoek of meeuw lusten wel zo'n lekker hapje. Maar er nog veel onderzoek nodig om vast te stellen wat er precies aan de hand is met 'onze' wilde eenden. Daarom is 2020 uitgeroepen tot het jaar van de wilde eend.
In het filmpje van deze week zie je op hun mooist want de paarvorming vindt nu plaats en dat betekent dat hun verenkleed in de beste conditie is. Sommige vrouwtjes hebben een sleep mannetjes in hun kielzog, andere eenden lijken al een vaste partner te hebben. E-mailabonnees kunnen hier klikken om het filmpje te zien.
PS. de kaartverkoop voor de vertoning van mijn film 'De fascinerende wereld van bomen' in Parkvilla filmhuis is gestart. Klik hier voor tickets.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten