zaterdag 18 januari 2020

Een verhaal over meeuwen

Een Texelse zilvermeeuw (niet deze) is 32 jaar oud geworden
Aan het eind van de kerstvakantie waren we een paar dagen op Texel. In vier dagen hebben we tien minuten zon gehad. Na een fikse regenbui piepte de zon even onder de wolken uit voor hij in 'zee zakte'. De wind ging alle dagen flink te keer en boven de woeste golven dansten de meeuwen in het licht van de zonsondergang. Ondanks hun fragiele uiterlijk kunnen die beestjes een flinke leeftijd bereiken. In oktober vorig jaar werd er een zilvermeeuw opgevangen in Ecomare, wegens een hersenbeschadiging kon hij niet goed meer functioneren en overleed. Maar de vogel was geringd, waardoor kon worden vastgesteld dat hij de respectabele leeftijd van 32 jaar had gehaald. Als kuiken was de zilvermeeuw op Texel geringd op 11 juli 1987!
Dankzij ringonderzoek kan er veel informatie achterhaald worden over vogels en hun gedrag. Zelf heb ik ooit een geringde poot gevonden, de rest van de vogel was opgegeten. Ik heb deze vondst gemeld bij het vogeltrekstation en na een tijd wachten kreeg ik te horen wat er bekend was over 'mijn vogel'.
De gegevens van de vogelring die ik vond

Het bleek de poot van een stormmeeuw te zijn die op 25 juni 1999 was geringd als nestkuiken in Uusikaupunki, Turku-Pori, Finland. Ik vond de geringde poot in februari 2010, dus het stormmeeuwtje was ruim 10 jaar geworden en had ergens in die jaren een flinke afstand afgelegd. 

Ik vond in 2010 een geringde poot van een stormmeeuw
Maar nu was hij als hapje voor een ander dier geëindigd. Wat me bracht op de vraag waarom die meeuwen zo boven die heftige golven vlogen op Texel. Wij kennen meeuwen tegenwoordig vooral als afvalschooiers die een frietje uit je hand pikken als je niet oppast. Onderzoekers hebben Texelse kleine mantelmeeuwen voorzien van GPS-trackers om eens te kijken hoe de meeuwen hun dagen doorbrachten. En waar ze hun eten vandaan haalden bleek nogal verrassend. Ze schooiden inderdaad maar niet altijd naast de deur. Sommige mantelmeeuwen vliegen even op en neer naar Amsterdam en gaan daar elke dag een uur op dezelfde brug zitten. Een koppeltje maakte kort voor het broedseizoen even een oversteekje naar Engeland, waar ze op het terrein van een chipsfabriek aan de kost kwamen. Hoe ze wisten dat daar een chipsfabriek was bleef een raadsel. 
Kleine mantelmeeuwen werden gezenderd
om hun favoriete hangplekken te achterhalen
Er zijn ook gezenderde meeuwen die dichter bij huis blijven: ze leven van visafval uit de Noordzee. Mannetjesmeeuwen vliegen vooral boven zee en de vrouwtjes vooral boven land. Soms lieten de data van de zender zien dat de vogels naar een specifieke plek vlogen. Op Google Earth was echter niks zichtbaar dat op een aantrekkelijke voedselbron wees. Een student is er heen gereisd om poolshoogte te nemen en er bleek een (tijdelijk) afvalstation van McDonald's te zijn gevestigd. Inmiddels wordt de hulp van Nederlanders ingeroepen om antwoord te geven op dit soort vragen via de de site en app Vogel het Uit!

Het is een lang verhaal geworden, bij een kort filmpje (e-mailabonnees, klik hier).






Geen opmerkingen: