Zonnige nazomerdag in Noordwijk |
Half september genoten we van het warme nazomerweer op het Noordwijkse strand. Vorige week schreef ik al over de massaal aangespoelde schelpen. Vandaag wil ik wat aandacht besteden aan de halfgeknotte strandschelp. Die heet zo omdat één kant van de schelp wat puntiger is en de andere hoek iets ronder. De beestjes in de schelpen filteren het zeewater met twee sifonen; één dient om het water naar binnen te zuigen, de andere sifon laat het gefilterde water weer naar buiten lopen. Ze leven van algen en fytoplankton dat ze uit het water halen. Verder hebben de dieren een graafvoet, waarmee ze in het zand kruipen, zodat alleen de sifonen nog boven het oppervlak uitsteken. Het is moeilijk om een foto van de levende schelpdieren te vinden, maar in dit bericht van NatureToday kun je een plaatje zien (scroll naar beneden in het bericht onder het kopje 'Golfpatronen in zee').
Onder andere: halfgeknotte strandschelpen |
De halfgeknotte strandschelp is de meest voorkomende schelp langs onze kust en vormt het belangrijkste voedsel voor zwarte zee-eenden, die in Nederland overwinteren. Ook vissers namen hun deel van de buit, tot het eind van de vorige eeuw behoorlijk mis ging. Jonge aanwas van de schelpen bleef uit, maar de vissers bleven vissen en de zee-eenden ook tot er bijna geen halfgeknotte strandschelpen overbleven. Vissen was niet meer rendabel. De zwarte zee-eenden moesten overstappen op ander voedsel en hun aantallen namen drastisch af. Gelukkig is er sprake van herstel. Inmiddels wordt de biomassa van de halfgeknotte strandschelp op bijna een miljard kilo geschat (2020).
Zwarte zee-eend Bron: Stephan Sprinz - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia |
2 opmerkingen:
Door jou weer een schelpennaam geleerd. Wat zijn er veel soorten zeg. Was onlangs ook op een strand en daar lag helemaal niks. Mooie foto's en beschrijving.
Ja hier verschilt het ook nogal, soms veel schelpen en soms niks
Een reactie posten