De februaristormen waren nog niet zo lang geleden over Nederland getrokken toen we aan het eind van die maand afreisden naar Texel. De Slufter heeft een open verbinding met zee en overstroomt zo nu en dan, meestal als er sprake is van de combinatie van hoog water en springtij. Deze keer zorgden alleen hoog water en wind ervoor dat de hele Slufter volliep. Na zo'n watermassa ligt er veel (plantaardig) aanspoelsel bij de duinenrij en heeft alles weer even een douche met zeewater gehad. Daarom groeien hier planten die tegen een drupje zout zijn bestand (lees mijn eerdere blogs over de Slufter door hier te klikken). Anderhalve week na de overstroming stond er nog veel water in het gebied. De vegetatie was erg geel, maar de lucht was blauw en daarmee de poeltjes zeewater ook. Boven de Slufter zongen veldleeuweriken hun vrolijke voorjaarslied. Ik had ze nog nooit zo vroeg in het jaar gehoord, maar een blik op liveatlas.nl liet me zien dat de leeuweriken er niet vroeger bij waren dan anders. De piek lag in voorgaande jaren eind februari, maar dit jaar werd het merendeel van de waarnemingen midden maart gedaan. Afijn, deze leeuwerikjes in de Slufter 'hielden zich aan de kalender' en waren eind februari ter plaatse. Hun zang en het opstijgen in de lucht is bedoeld om vrouwtjes te imponeren.
Waarnemingen van veldleeuweriken in Nederland Bron: liveatlas.nl |
Vanaf eind maart maken ze een nestje in het open veld, goed verborgen tussen de vegetatie. Zo'n nestje bestaat uit 2-5 eitjes die veertien dagen bebroed worden. Na iets meer dan een week verlaten de jongen het nest, maar ze kunnen dan nog niet vliegen. Tien dagen later gaan ze op de vleugels. De ouders zijn al met al anderhalve maand zoet met zo'n nestje. Toch hebben ze dan nog energie voor een tweede of zelfs derde legsel.
Nestje van een veldleeuwerik Foto: Matthias Buschmann CC BY-SA 2.5 wikimedia |
Verder zagen we in de Slufter nog een eenzame lepelaar en een graspieper (dat is de vogel op het paaltje in de film), die een beetje op de veldleeuwerik lijkt en ook broedt in de duinen. Hij is daar een belangrijke waardvogel voor de koekoek, dat wil zeggen dat de koekoek graag haar eieren in een graspiepernestje legt. Als broedvogel is de graspieper sterk achteruitgegaan, maar deze piepers zijn in de trektijd nog regelmatig te zien.
Bekijk het Slufterfilmpje door hier te klikken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten