Dr. Charlotte Hemelrijk heeft veel onderzoek gedaan naar het vlieggedrag van spreeuwen in een zwerm. Er is enige gelijkenis met scholen vis, maar er zijn ook verschillen. Visscholen zijn altijd langwerpig en komen tot stand door zelforganisatie. De vissen zwemmen achter elkaar aan, en wanneer er eentje afremt om een botsing te voorkomen duikt een andere vis is het ontstane gat. Als de buitenste vissen versnellen om een bocht te nemen, vertragen de vissen aan de binnenkant. De scholen behouden zo hun langwerpige vorm. Bij de spreeuwen zit het anders, zoals je in het filmpje kunt zien, neemt de zwerm allerlei vormen aan zoals een bol, trechter, ovaal etc. En dat kan binnen een paar seconden veranderen.
Dr. Hemelrijk ontwikkelde, samen met een programmeur, een computermodel. Zo vonden ze uit dat de spreeuwen met een constante snelheid van 36 km per uur vliegen en ze bewegen dezelfde kant op om botsingen te vermijden. Ondanks de snelheid kunnen ze zonder problemen bochten van 90 graden maken. Ze houden daarbij zeven tot acht vogels in hun onmiddellijke omgeving in de gaten en vliegen elkaar achterna. Dus al die minigroepjes samen zorgen dat het grote geheel beweegt alsof ze het allemaal zo met elkaar hebben afgesproken.
E-mailabonnees kunnen hier klikken om het filmpje te bekijken.
2 opmerkingen:
Zeer informatief blog weer met informatie erbij wat ik nog niet wist dus ook weer wat bij geleerd. Het is al lang geleden dat er in mijn stad zo een grote zwerm was in de lucht want helaas halen ze hier steeds meer bomen weg voor huizenbouw grr. Maar op het platteland en de mooie polders waar ik het liefste ben zie ik hen nog weleens . Wat een herrie geven ze. En eronder lopen moetje ook echt laten want je zit zo ergens onder.
Haha Tine, ja je moet wegblijven van de zwerm want het regent dan uitwerpselen, leuk dat er nieuw informatie in mijn blog stond voor je. Groet!
Een reactie posten