Boeken

Natuurnotities van Stad en Land


Gierzwaluwen maken bij slecht weer een ommetje van 1000 km om aan voedsel te komen. Libellen vlogen al rond ten tijde van de dinosauriërs en hadden toen een spanwijdte van 70 cm. Behalve trekvogels zijn er ook trekvlinders. En de tamme kastanje en de paardenkastanje zijn geen familie van elkaar. Dit zijn slechts een paar weetjes uit het  fascinerende boek ‘Natuurnotities van stad en land’, geschreven door Monique Smulders. Zes jaar lang hield ze op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn een weblog bij over de natuur in haar stad en het platteland erom heen. Deze weblogs zijn nu gebundeld in dit boek.


In haar beschrijvingen komen planten en dieren tot leven en de fraaie kleurenfoto’s laten onvermoede details zien. Door haar enthousiaste schrijfstijl word je nieuwsgierig naar meer. Je gaat anders kijken en buiten opletten of je de planten en dieren zelf ook ziet. En hoewel ze dit boek geschreven heeft in Zuid-Holland zijn de meeste dieren en planten ook in de rest van het land te vinden. Voor de meeste soorten hoef je zelfs niet verder te kijken dan je tuin of een plantsoen. Kortom: een spannende en ontspannende reis door de natuur. Naar keuze vanuit uw leunstoel of lekker buiten. Te koop voor 15,37 Euro via deze link

Speuren naar Sporen


Als je speurt naar sporen is geen enkele wandeling meer saai. In alle jaargetijden, zelfs hartje winter als er ogenschijnlijk niks te zien is, kun je allerlei informatie over diergedrag aan de weet komen door te letten op de sporen die dieren achterlaten. Monique Smulders geeft regelmatig lezingen over diersporen voor IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Bezoekers van die lezingen vertelden haar dat ze de bestaande boeken over sporen erg compleet vinden, maar dat het voor een beginner moeilijk is om de juiste informatie eruit te halen. In het boek 'Speuren naar Sporen' heeft ze daarom een persoonlijke selectie van veel voorkomende sporen beschreven. Aan de hand van haar eigen zoektochten kan de lezer ontdekken waar je als (beginnende) sporenzoeker allemaal op moet letten en waar je het beste kunt gaan zoeken. Alles wordt geïllustreerd met duidelijke foto’s.


Monique schrijft over diersporen in de stijl van Jac. P. Thijsse. Het lijkt of je zelf met haar mee gaat op ontdekkingstocht en intussen leer je veel over de dieren en sporen waar je naar zoekt. Je speurt met haar naar bevers, dassen en wilde zwijnen in Limburg. Vossen, konijnen en damherten in de Hollandse duinen. Naar hazen in de polder en edelherten in de Oostvaardersplassen. Maar er zijn ook veel sporen die je elke dag tegen kunt komen in je eigen tuin of woonplaats: vraatsporen aan noten en dennenappels, gallen, veren en allerlei prooiresten. En wat is er mooier dan zoeken naar loopsporen (prenten) in de sneeuw op een zonnige winterdag. Zelfs het dagelijkse ommetje in een park of langs een plantsoen kan een speurtocht worden.

Het boek Speuren naar sporen is een introductie in spoorzoeken voor jong en oud. Het leest prettig en van elk spoor zijn één of meer duidelijke foto’s opgenomen. Het is een prima voorbereiding op een wandeling, maar het boekje is ook makkelijk mee te nemen in rugzak of jaszak. En wie liever thuisblijft, kan in gedachten meespeuren en genieten van de levendige verhaaltjes. Te koop voor 15,37 Euro via deze link 


Polderpoëzie


Met het gedicht ‘Hemel en aarde’ won Monique Smulders de Natuurpoëziewedstrijd 2008 van het blad Grasduinen (inmiddels omgedoopt tot Roots).
De jury sprak zich in de volgende bewoordingen uit over haar gedicht: Monique Smulders wandelt als een behendige koorddanser over de dunne lijn van de taal en weet het lentegevoel feilloos te vangen. De lente is in haar gedicht een mix van explosie – ‘buitelen de bolletjes in bloei’ – en ingetogenheid, mooi verwoord door ‘vederteder ontvouwen violen’. Dit is natuurpoëzie op haar best. Dit boek is een poëtische reis door de jaargetijden met natuurgedichten en observaties, sfeervol vormgegeven met eigen foto’s. Voor 13,89 Euro te koop via deze link


The Art of Food


The art of food is een boek over de fascinerende details van voedselplanten die je in je eigen tuin kunt laten groeien. Het is geen standaard tuinboek, maar een duik in de verborgen wereld van alledaagse groenten zoals tomaten, sperziebonen, komkommer en hun bestuivers.
Monique Smulders is natuurgids, tuinier en fotograaf. Haar stadstuin is een gecombineerde moes/siertuin, met voedsel voor mens én dier. Het boek vormt een fotografische ontdekkingsreis door deze ‘eetbare tuin’ in de vorm van verbazingwekkende macrofoto's.


Als je in de tuin om je as draait heb je hem gezien. Althans, dat denk je. Maar dan komt het aan op de details: hoe bloeit en groeit die groente nu precies? Juist de kleine bloemetjes zijn met een loep of macrolens een feest voor het oog. Wie in een luie tuinstoel het gezoem van insecten hoort, kan een heerlijk lome zomerdag hebben. Maar Monique springt uit haar stoel en fotografeert al die zoemers van dichtbij: wat zijn er veel verschillende! Hé, deze legt een eitje, die andere zit vol stuifmeel. En wat een aparte vorm en kleuren hebben ze.
Dit boek is een heerlijk blader- en kijkboek voor iedereen die van natuur, tuinieren of fotografie houdt. Heerlijk om na te genieten van een prachtig tuinseizoen of om plannen te maken voor het volgende. Ook als cadeau zal dit boek zeer welkom zijn. Het boek is te koop voor 22,00 Euro bij www.bol.com
Bekijk hier een preview van het boek.





Geen opmerkingen: